Onder Peetfamilianen verstaan we onze gasten en alle begeleiders die mee gaan op het Peetfamilie weekend. Onderstaand zullen we deze groepen kort toelichten.
Onze gasten
De mensen die wij uitnodigen om deel te nemen aan het weekend zijn bijna allemaal gebonden aan een rolstoel. Hun leeftijd varieert van 20 tot 70 jaar. Ze wonen in verzorgingstehuizen en komen uit het hele land. Sommige van onze gasten zijn al sinds de geboorte gehandicapt, anderen zijn dit pas later in het leven geworden.
Vanwege hun lichamelijke beperkingen (een deel kan niet praten, niet schrijven, en niet een toetsenbord bedienen), zijn onze gasten moeilijk in staat in hun normale omgeving vriendschappen op te bouwen. Omdat niet iedereen steun van familie heeft, komt een aantal nauwelijks de deur uit. We zijn blij om als stichting bij te kunnen dragen aan de sociale contacten en recreatie.
Per weekend gaan rond de 15 gasten mee. Het is een vaste groep: de meeste gaan al jaren mee. Recent hebben we een aantal nieuwelingen mogen ontvangen en ook zij zijn al aangestoken door het Peetfamilie-enthousiasme! Onze gasten betalen niet voor hun deelname aan het weekend. Hun onkosten worden vergoed uit giften van fondsen en donateurs.
De begeleiders
De Peetweekenden worden mogelijk gemaakt door zo’n 60 vrijwilligers. Het grootste deel is lid of lid geweest van de Delftse studentenvereniging Sanctus Virgilius. Daarnaast zijn er verpleegkundigen en enkele via-via contacten. De samenstelling van de groep zorgt voor een gezellige, studentikoze en ongedwongen sfeer. Met uitzondering van de verpleegkundigen betalen alle begeleiders zelf voor hun onkosten (accommodatie, eten en toegang tot musea/parken). Hierdoor komt al het geld dat we inzamelen direct ten goede aan de gasten.
Alle Peetfamilianen
Omdat wij onze gasten zo mogelijk meerdere jaren achtereen uitnodigen en de begeleiders min of meer een vaste groep vormen, is er onderling een hechte band ontstaan. Het Peetweekend stelt onze gasten in de gelegenheid vriendschappen met begeleiders op te bouwen, met regelmatig contact momenten met onze gasten buiten de Peetweekenden om tot gevolg. Voor onze gasten is dit, gezien hun sociale situatie van onschatbare waarde.
Niet voor niks noemen wij ons samen De Peetfamilie!
Zoals al eerder genoemd verzorgt stichting De Peetfamilie met Hemelvaart een lang vakantieweekend voor onze lichamelijk gehandicapte gasten, genaamd: Het Peetweekend. Dit weekend vind elk jaar op een andere locatie in Nederland plaats, om zo onze vaste groep gasten naar verschillende plaatsen in Nederland [en Belgie] te brengen.
Op het Peetfamilie weekend met Hemelvaart ondernemen we verschillende activiteiten die voor onze gasten uniek zijn. We doen er alles aan om het de gasten naar de zin te maken: lekker eten, mooie activiteiten, geen vaste bedtijd en lekker uitslapen. Kleine dingen die voor hen niet zo vanzelfsprekend zijn.
Rekening houdend met de persoonlijke wensen van onze gasten en hun lichamelijke beperkingen wordt er een programma voor het gehele weekend opgesteld. Een aantal vaste onderdelen op het programma zijn een gala, een top attractie, een dagje een stad bezoeken en natuurlijk de avonden volop gezelligheid. Gezien het grote aantal begeleiders is alles mogelijk!
Zo organiseren we activiteiten als een huifkartocht, een bezoek aan holland casino, een tochtje in een roeiboot [uiteraard binnen de veiligheidsgrenzen] en een strandtocht. Activiteiten waarvoor veel mankracht en inventiviteit nodig zijn. Het hoogtepunt van elk weekend is onveranderlijk een knallend en studentikoos gala-feest in avondjurken en rokkostuums, met sketches en natuurlijk heel veel dansen!
Door de hechtheid van de groep, de nog altijd nauwe banden met de Delftse studentenvereniging zijn de weekenden altijd weer gezellig, ongedwongen en studentikoos van sfeer.
Plezier maken, feest vieren en heel veel lachen horen hier natuurlijk bij.
Buiten het jaarlijkse weekend gaan we regelmaat op bezoek bij een gast, brengen we een nieuwsbrief uit en is er mailcontact.
Dit alles resulteert in een unieke formule die De Peetfamilie doet onderscheiden van andere initiatieven op dit gebied!